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    December 18, 1992

This is in response to your correspondence dated October 12,
1992, requesting guidance in several areas of the Research and
Special Programs Administration (RSPA) drug testing regulations
of Title 49 Code of Federal Regulations Part 199 concerning the
applicability of the regulations where one pipeline operator
acquires another pipeline operator.  The questions and answers
are outlined below:

Question:  Whether pre-employment testing must be conducted on
the covered employees who work for a pipeline operator which is
about to be acquired.  Your initial assessment is that they are
in compliance with our regulations.

Your correspondence indicates that your intention is to
immediately assimilate this company and its covered employees
into your company drug plan and random testing pool.

Answer:  Your company would not be required to conduct pre-
employment testing on covered employees from the pipeline
operator you are acquiring so long as the current operator is
provided with documentation to substantiate that the former
operator was in compliance with the recordkeeping requirements of
49 CFR ?199.23.  They should be included in your random testing
pool and be subject to the random selection process as soon as
possible following the acquisition of the pipeline operator.

Question:  Do any of the percentages, goals, or numbers used by
or applicable to, the acquired company prior to the acquisition,
apply after the date of acquisition?

Answer:  The percentages, numbers, or goals used by the operator
prior to the acquisition could be used when trying to determine
if the 50 percent random testing ratio was obtained and could be
included in the overall figures for your company.

Question:  Should we attempt to obtain all prior drug testing and
training records?

Answer:  A pipeline operator subject to the drug testing
regulations is required to maintain records in accordance with 49
CFR ?199.23.  "Attempts to obtain such records from previous
owners does not adequately demonstrate compliance with the
regulations.  A pipeline operator must either have the
documentation required by the regulations, or conduct any
necessary tests and training to bring the operator into
compliance.
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Thank you for your inquiry.  Please let me know if you need any
additional information about our drug testing requirements.

  Sincerely,

  Richard L. Rippert
  Drug Compliance Coordinator
  Office of Pipeline Safety
    Enforcement


