
Mr. W. C. Cochrane
Lakehead Pipe Line Company, Inc.
3025 Tower Avenue
Superior, WI  54880

Dear Mr. Cochrane:

This responds to your letters dated February 26 and 27, 1974,
giving reasons why certain pipeline accidents were not
telephonically reported under 49 CFR 195.52, although property
damage exceeded $5,000 in both incidents.  With regard to
estimating damage to property of the carrier or others for purpose
of reporting under section 195.52(a)(3), you ask whether damage is
"the value of the pipe or other items which failed or if it is the
cost of making the necessary repair."

At the earliest practicable moment following discovery of a failure
described in 49 CFR 195.50, a carrier must estimate the total
amount of property damage involved.  this amount include the cost
of material, labor, and equipment to repair or replace the damaged
property but does not include the value of any commodity lost or
fittings used during repair which become permanently attached to
the system.

We trust this information is helpful to your understanding the
telephonic reporting requirement.

Sincerely,

/signed/

Joseph C. Caldwell
Director
Office of Pipeline Safety
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Mr. Edward F. Cygan
Office of Pipeline Safety
Department of Transportation
Washington, D.C.  20590

Dear Mr. Cygan:

This is in response to your letter of February 20, 1974
inquiring why telephonic notice pursuant to 49 CFR Sec.195.52 was
not made with respect to a pipeline leak caused by contractor
equipment on September 5, 1973 in Kittson County, Minnesota. 
Presumably the reason for your inquiry is that the report of the
incident on DOT Form 7000-1 shows estimated damage to property of
the carrier and others in excess of $5,000, none of the other
factors set forth in Sec.195.52(a) requiring a telephonic reporting
having occurred.

The major element of damage reported was to carrier property
and the amount shown is the cost of repair which includes an
extensive amount of premium time due to the practice of calling out
several maintenance crews in the event the leak is large.  The
actual pipe section damaged had a valve of less than $500.  At the
time immediately following the leak it did not appear that the
costs or repair would go to the level shown in the written report,
hence no telephonic report.  The oil was all contained in a small
area and the estimated damage shown on the written report to
property of others was in fact somewhat excessive.

From our experience in the past few months, it appears that in
almost every leak situation, the costs of repair, if the premium
time for all emergency crews which are called out is included, will
be such as to come within the parameter of Sec. 195.62(a) and we
have instructed our field people to make the required telephonic
report in all such cases in the future.  We are still somewhat
vague as to whether it is intended that the damage to carrier
property is the value of the pipe or other items which failed or if
it is cost of making the necessary repair.  If the latter, the
damage amount is in almost every case considerably larger.

Very truly yours,

W. C. Cochrane
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February 27, 1974

Mr. Edward F. Cygan
Office of Pipeline Safety
Department of Transportation
Washington, D. C.  20590

Dear Mr. Cygan:

This is in response to your letter of February 20, 1974
inquiring why telephonic notice pursuant to 49 CFR Sec. 195.52 was
not made with respect to a pipeline leak which occurred in Polk
County, Minnesota on September 11, 1973.  As shown on the Pipeline
Carrier Accident Report (DOT Form 7000-1) filed with respect
thereto, the item which would appear to require a telephonic report
is the fact that it was estimated that the total of damage to
carrier property and property of others would be $6,000.

The property of the carrier which was damaged had a value of
less than $500; however the costs charged to repair, which we have
been using in estimating damage to carrier property, is
significantly increased by the fact that more than one maintenance
crew is called when a leak is reported and the fact that
significant premium time is involved.  Immediately following this
particular incident, it did not seem that the costs of repair would
reach the level shown on the accident report, therefore it was not
reported by telephone.

From our experience in the past few months, it appears that in
almost every leak situation, the costs of repair, if the premium
time for all emergency crews which are called out is included, will
be such as to come within the parameter of Sec. 195.52(a) and we
have instructed our field people to make the required telephonic
report in all such cases in the future.  We are still somewhat
vague as to whether it is intended that the damage to carrier
property is the value of the pipe or other items which failed or if
it is the cost of making the necessary repair.  If the latter, the
damage amount is in almost every case considerably larger.

Very truly yours,

W. C. Cochrane
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