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Dear Mr. Gervino, Esq.
Getty Oil Company
660 Madison Avenue
New York, NY  10021

Dear Mr. Gervino:

This responds to your letter of September 13, 1974, asking whether
the additional cover for a pipeline required by 49 CFR 195.210(b)
must be provided when a private dwelling is constructed within 50
feet of an existing pipeline, but not on the pipeline's right-of-
way.  You also question the need for a carrier's "approval" of such
construction.

In accordance with section 195.200, the additional cover required
by section 195.210(b) must be provided for an existing pipeline
whenever it is relocated, replaced, or otherwise changed.  The
construction of a private dwelling within 50 feet of an existing
pipeline without action by the carrier concerned (e.g., sale of its
right-of-way) to permit the construction would not result in
relocating, replacing, or changing the pipeline and thus not bring
the pipeline within the purview of section 195.210(b).

The statutes and regulations administered by this office do not
require developers to obtain approval from a pipeline carrier
before constructing a private dwelling within 50 feet of the
carrier's pipeline.  A carrier's right to authorize or restrict
this construction is a matter of local law or for agreement between
the parties concerned.

Thank you for your interest in pipeline safety.

Sincerely,

Joseph C. Caldwell
Director
Office of Pipeline Safety
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Mr. Joseph C. Caldwell, Director
Office of Pipeline Safety
400 Seventh Street S.W.
Washington, D. C.  20590

Re: Interpretation of 49 CFR 195.210

Dear Mr. Caldwell:

By letter dated May 14, 1974, Mr. A. G. Meck, President of
Getty Pipe Company, wrote to you requesting an interpretation of 49
CFR 195.210 to determine if "an affirmative action of allowing
construction" within 50 feet of a pipeline would obligate the
Pipeline Company to provide additional pipeline cover as provided
under 210(b).

You answered Mr. Meck by letter dated June 20, 1974.  The
third paragraph of said letter reads as follows:

"A pipeline carrier's action allowing a change in either a
right-of-way or in the distance between its pipeline and
adjacent structure is an action changing an existing pipeline
system within the meaning of Sec. 195.200.  Therefore, an
action by the pipeline operator that would permit the
construction within 50 feet of an existing pipeline serves to
effectively change the location of that pipeline relative to
adjacent structures.  The pipeline operator would, then,
pursuant to Sec. 195.210(b), have to provide 12 inches of
pipeline cover in addition to that required by Sec. 195.248(a)
unless the exception provided in Sec. 195.248(b) is
applicable."

It is clear from your response that if a pipeline company
allows the construction of a private dwelling on its right-of-way
within 50 feet of its pipeline, it must see to it that the
additional cover is provided.

However, I would like an interpretation of 195.210 as it
applies to those situations where a private dwelling is to be
constructed within fifty feet of the pipeline, but not on the
pipeline company's right-of-way.

We are presently confronted with a number of situations
wherein a township has requested a prospective builder of private
dwellings to obtain our approval for the construction of any
dwelling within fifty feet of our pipeline, but not on our right-
of-way.  I am confused as to why this "approval" is sought, since
it is my opinion that if we do not have any interest in the land on
which the dwelling is to be built (such as an easement or right-of
way) our approval would not be required and if given would be
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meaningless.  The townships involved apparently are generally aware
of the provisions of 195.210 and feel that the safest thing for
them to do is to have the builder obtain our approval whether or
not it is required.

It is therefore my position that if a private dwelling is to
be constructed within fifty feet of our pipeline, but not on our
right-of-way, we have no legal basis for taking affirmative action
and/or approving or disapproving of said construction. 
Consequently, if in fact, said dwelling is constructed, we need not
provide the additional coverage unless and until the pipeline
itself is replaced or re-located.  I believe the paragraph from
your letter, which I have quoted above, implicitly supports this
conclusion.

Very truly yours,

EUGENE F. GERVINO


