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Ms. Mary L. McDaniel, P.E.
Manager, Pipeline Safety
Railroad Commission of Texas
1701 N. Congress
Capitol Station
P. O. Box Drawer 12967
Austin, Texas  78711-2967

Dear Ms. McDaniel:

Than you for your letter of May 5, 1989.  We have reviewed your question, analyzed the issues
involved, and by this letter provide our response.

Essentially, your question is whether an operator must odorize a gathering line that is totally
located within a Class 3 area and connected to a transmission line is not odorized and cannot
accept odorized gas.

Section 192.9, Gathering Lines, requires each gathering line to comply with the requirements of
Part 192 applicable to transmission lines.  In addition, §192.625(b)(1) exempts from odorization
requirements transmission lines in Class 3 or 4 locations where at least 50 percent of the
downstream length of line is in Class 1 or 2 locations.

Since the gathering line in question is regulated as a transmission line and feeds directly and only
into the transmission line, downstream must be taken in this case to refer to the transmission line
being fed by the gathering line.  Thus, the gathering line would not need to be odorized.

I hope that this discussion has clarified the issue for you.  If you have any further questions, please
contact us.

Sincerely,

Richard L. Beam
Director
Office of Pipeline Safety


