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November 3, 1992

Information: Welding Requirements

Cesar De Leon
Director, Pipeline Safety Regulatory Programs, DPS-10

Richard Sanders
Manager, Pipeline safety Division, DTI-60

This responds to your memo of August 25, 1992, asking if Part 192 permits a gas pipeline to be
uprated above 20% of SMYS when it was welded in accordance with Appendix C of Part 192.
You also asked if a pipeline on which none of the girth welds was nondestructively tested may be
uprated above 20% of SMYS.

Section 192.227 establishes Appendix C as an alternative method of welder qualification.
Welders who qualify under Appendix C and not  under API 1104 or the Boiler and Pressure
Vessel Code may not weld on steel pipelines to be operated at 20% or more of SMYS.  Hence, a
low stress level steel pipeline whose welders were qualified only under Appendix C may not be
operated at 20% or more of SMYS.  Because of this limitation on operating pressure, it follows
that such a pipeline may not be uprated to 20% or more of SMYS.

Section 192.241(b) provides that certain welds or percentages of welds on steel pipelines to be
operated at 20% or more of SMYS must be nondestructively tested, unless the welds are visually
inspected, approved by a qualified welding inspector, and the pipeline (1) is less than 6 inches in
nominal diameter; or (2) is to be operated at less than 40% of SMYS and certain conditions are
satisfied.  Hence, a low stress level steel pipeline whose welds were subject to § 192.241 but were
not nondestructively tested may not be operated at 20% or more of SMYS unless the welds were
excepted from nondestructive testing under § 192.241(b).  Furthermore, this limitation on
operating pressure precludes uprating to 20% or more of SMYS unless the welds were excepted
from nondestructive testing.  If the welds were excepted but the pipeline is 6 inches or more in
nominal diameter, operation and uprating would be limited to a pressure of less than 40 % of
SMYS.

Because of § 192.553(d), the uprating of steel pipeline whose welds were not  subject to §
192.241 and were not nondestructively tested would still be affected by § 192.241(b).  Section
192.553(d) limits uprating to the maximum pressure Part 192 would allow if the pipeline  were
new, unless the line is grandfathered under § 192.555(c).  So, unless § 192.555(c) applies, a
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pipeline whose welds were not nondestructively tested may not be uprated above the operating
pressure limitations of § 192.241(b), because these limits apply to the uprating of new pipelines.
If § 192.555(c) applies, the lack of nondestructive testing would not  affect uprating to the level
permitted by § 192.555(c).


