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Memorandum
Date: Jan 13, 1995

Subject: INFORMATION:  Plastic pipe joints

From: Cesar De Leon, DPS-2

To: Richard Sanders, DTI-60

This responds to your memo of December 12, 1994, concerning the plastic pipe joint
regulations in 49 CFR 192.283 (b)(4).  This regulation, which governs the use of tensile
testing to qualify joining procedures, provides that “pipe specimens less than 102 mm
(4 in.) in diameter are qualified if the pipe yields to an elongation of no less than 25
percent or failure initiates outside the joint area.”  You asked if the regulation applies to
pipe less than 4 inches in nominal size or to pipe whose diameter is less than 102 mm.

A review of the history of § 192.283 (b)(4) shows that the regulation was intended to
apply to pipe that is less than 4 inches in nominal size.  The 102 mm dimension is a
rounded metric conversion of 4 inches.
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