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August 5, 1994

Mr. Massoud Tahamtani
Utilities Manager
Division of Energy Regulation
Virginia State Corporation Commission
P.O. Box 1197
Richmond, VA  23209

Dear Mr. Tahamtani:

This responds to your letter of May 9, 1994, to William Gute, asking questions about Part
192.

First, you asked if a polyvalve is subject to the requirement of § 192.63 that thermoplastic
fittings be marked in accordance with the 1987 edition of ASTM D2513.  Part 192 does
not define the term “fitting.”  However, “fitting” is used separately from “valve” in
§ 192.63 and elsewhere in Part 192, indicating that valves and fittings are distinct items.
Thus, plastic valves need not be marked in accordance with ASTM D2513.

Next, you asked what markings are required for polyvalves.  Plastic valves are subject to
the marking requirements of § 192.63.  This rule requires markings (1) as prescribed in the
specification or standard to which the valve was manufactured; or (2) to indicate size,
material, manufacturer, pressure rating, and temperature rating, and as appropriate, type,
grade, and model.  All required information need not be marked on the valve itself.
Valves are acceptably marked if they are packaged together and the package shows the
markings.  However, valves marked in this manner must remain in the package until
installation to assure proper valve identification.

Finally, you asked if OSHA’s “confined space entry permit procedures” satisfy the
requirement of § 192.605(b) that operators make emergency rescue equipment available
when needed at an excavated trench.  If they do not satisfy this requirement, you asked
when must emergency rescue equipment be made available.  Because of Section 4(b)(1) of
the Occupational Safety and Health Act, OSHA’s regulations do not apply to a working
condition that is regulated under Part 192.  However, any procedures that clearly explain
how workers in a trench can get equipment when they need it would meet the
requirement.  Equipment must be available when vapor or gas leaks could accumulate in
the trench to create a hazardous working environment.

I hope you find this information useful.  If you need any further clarification, please call
me.

Sincerely,

Cesar De Leon
Director for Pipeline Safety
Regulatory Programs


