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  December 2, 1975

Mr. F. E. Buck
Vice President, Engineering
Grove Valve and Regulator Company
6529 Hollis Street
Oakland, California  94662

Dear Mr. Buck:

In your letter of November 19, 1975, you ask whether 49 CFR 192.145(d) applies to a ball valve
with a steel shell and ductile iron ball.

Section 192.145(d) provides that;

"No valve having pressure containing parts made of ductile iron may be used in the
gas pipe components of compressor stations."

Assuming that the ball is the only part of the valve made from ductile iron, Section 192.145(d)
would not apply because the ball is not a part which contains the gas pressure in the valve.

We trust this satisfactorily responds to your inquiry.

  Sincerely,

  Cesar DeLeon
  Acting Director
  Office of Pipeline
  Safety Operations


