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Department of Transportation
Office of Drug and Alcohol Policy and Compliance
49 CFR Part 40 Interpretation Notice

Question: Is an MRO required and/or authorized to release a positive drug test result
to any employer or employers other than the employer who ordered the drug test?

Response: The Department’s drug testing rule, at 49 CFR Part 40.35, permits
disclosure of drug test results to persons other than the employer, employee, or
decision maker in a lawsuit or grievance, only with written authorization of the
employee. Consequently, an MRO is prohibited, absent written consent from the
employee, from releasing a drug test result to an employer or employers other than the
employer ordering the drug test. An MRO who did so would be in violation of the rule
and, therefore, would not be in compliance with the rule.

Other provisions of Part 40, specifically 40.33(i)(1), permit MROs to release medical
information (other than test results) gained during the verification process to third
parties (e.g., the employer, a certifying physician, a DOT agency) without employee
consent in certain situations. Beginning the verification interview, the MRO would
inform the employee that the MRO could transmit to appropriate parties information
concerning medications being used by the employee or the employee’s medical
condition only if, in the MRO’s medical judgement, the information indicated that the
employee may be medically unqualified under applicable DOT agency rules or would
otherwise present a safety hazard. This section does not, however, compel MROs to
do so, nor does it not permit disclosure to any employer other than the one ordering the
drug test.

Neither section, 40.35 nor 40.33(i)(1), permits, sanctions, or authorizes MRO
disclosure of drug test results nor pertinent medical information to an employer or
employers other than the one requiring the test. This means that, if you are an MRO
and review an employee’s drug test for one company, you are prohibited -- absent
specific written employee consent -- from providing the information to any other



employer.
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