40.25 Office of Drug Enforcement and Program Compliance
49 CFR Part 40 Interpretation

Question: Are urine drug screens only to be collected at NIADA (sic) approved
facilities?

Response: There exists no requirement that urine specimens be collected at
Department of Health and Human Services (DHHS) certified laboratories (formerly
National Institute of Drug Abuse, or NIDA, approved laboratories). However, 49CFR
Part 40 requires that urine specimens be tested in DHHS certified labs. DHHS
laboratories do not collect urine specimens; they receive them from the collection
facilities (by courier or mail service) and conduct the required tests.

Facilities that serve as collection sites and individuals who serve as collectors of urine

specimens require no DHHS certification. Upon collecting the urine specimen from the
donor, the collector must send the specimen to a DHHS certified laboratory for testing.
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