Office of Drug Enforcement and Program Compliance
49 CFR Part 40 Interpretation

Question: Is a specific medical review officer's (MRO) name required in Step 1 on the
Federal Drug Testing Custody and Control Form, or can a clinic, hospital, health care
organization, or MRO company name appear in the MRO Name and Address area?

Answer: The Department has determined that a specific physician's name and
address is required in Step 1 of the Federal Drug Testing Custody and Control Form as
opposed to only a generic clinic, health care organization, or company name. The
name should be that of a responsible physician rather than an administrative staff
member or other company official. However, a company name can appear as part of
the address, provided it is followed by or includes the MRO's name. Collection sites
use this address to send copies of the MRO's custody and control form, and drug
testing laboratories use it to submit laboratory results to the MRO. The use of the MRO
name will preclude potential compromises of confidentiality. In many cases, where only
the name of a clinic, hospital or company appears on the mailing address, the
laboratory results are sent to the clinic or hospital and are either circulated through
numerous departments or, in some, cases never reach the MRO.

The physician named in Step 1 can be the MRO who will actually perform the
verification review or the name of a physician within the practice (company), but not
necessarily the one who will actually performs the verification (in those cases where
there is more than one MRO working in that office or company).
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