Office of Drug Enforcement and Program Compliance
49 CFR Part 40 Interpretation

Question: On the testing of a split specimen, is it necessary to maintain anonymity of
a person, at the laboratory level, when both the primary laboratory and the laboratory
testing the split may have fees and could directly bill the employee?

Answer: Section 40.23(a) addresses mandatory use of the Federal Drug Testing
Custody and Control Form in DOT urine collection and testing. This paragraph states,
in part, that "...personal identifying information on the donor (other than the social
security number or other employee ID number) may not be provided to the laboratory.”
If circumstances arise in which the Medical Review Officer orders a test of the split
specimen, at the request of the employee, no additional identifying information on the
employee may be provided to the laboratory that will be testing the split specimen. As
directed by section 40.33(f), "...the MRO shall direct, in writing, the laboratory to provide
the split specimen to another DHHS-certified laboratory for analysis." This request
would reference only items contained on the face of the Drug Testing Custody and
Control Form (e.g. Specimen Identification No., SSN or Employee ID No., Collection
Date, etc.); the MRO would not specify the employee's name. Should a personal check
(bearing the employee's name) accompany the request (e.g., a letter from the MRO),
the MRO should not make any particular reference linking the split request with the
person signing the check. In actuality, the primary laboratory will most likely bill the
employer for the cost of sending the split specimen to the split laboratory; the split
laboratory will normally require a Cashier's check, money order, or an account to be set
up (generally by the employer) prior to initiating processing.
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