Office of Drug Enforcement and Program Compliance
49 CFR Part 40 Interpretation

Question: Can a consortium or a third party administrator act as an agent of the
medical review officer (MRO) for the purpose of conducting administrative reviews of all
negative urine drug test results and receive drug testing results directly from the
laboratory?

Response: Section 40.33(a) states "...A positive test result does not automatically
identify an employee/applicant as having used drugs in violation of a DOT agency
regulation...review shall be performed by the Medical Review Officer (MRO) prior to the
transmission of the results to employer administrative officials. The MRO review shall
include review of the chain of custody to ensure that it is complete and sufficient on its
face. (2) The duties of the MRO with respect to negative results are purely
administrative."

Through interpretation of this section, the Department has permitted the administrative
review to be conducted by a staff person working under the direct supervision of the
MRO. While allowing this delegation of MRO responsibility, the Department never
intended nor can it condone a practice which allows for MROs to appoint outside
"agents" to perform this review. The MRO should have direct supervisory relationship
with the reviewer and not simply have access to the "process" of the administrative
review. Conversely, a consortium or third party administrator cannot contract for the
MRO to only review positive drug test results leaving the review or processing of
negatives to the consortium or third party administrator.

Additionally, 49 CFR Part 40.29(g) requires that all drug test results be transmitted by
the laboratory directly to the MRO. This is the MRO's place of business and not to a
subsidiary or contractor. There is also the requirement that, regardless of what
forms/records a consortium or third party administrator maintains for an employer,
notification of all positive results will be performed by the MRO and not through or by
anyone else.
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