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49 CFR Part 40 Interpretation

Question:  May a laboratory continue to submit monthly summary reports to the
employer/consortia or is the laboratory limited to quarterly reports only?

Response:  Section 40.29(g)(6) states:  "The laboratory shall provide the employer an
aggregate quarterly statistical summary of urinalysis testing of the employer's
employees.  Laboratories may provide the report to a consortium provided that the
laboratory provides employer-specific data and the consortium forwards the employer-
specific data to the respective employer within 14 days of receipt of the laboratory
report."

The Department changed the requirement for a monthly statistical report to a quarterly
report to provide cost savings to the industry without substantially decreasing the
effectiveness of the report (59 FR 43001).  Although the original regulatory language
appears to require reporting only on a quarterly basis, the intent of this change was to
require, as a minimum, a quarterly report, but not to limit those employers or
laboratories who desired monthly reports.  Monthly reports can be generated provided
the reports do not contain personal identifying information or other data from which it is
reasonably likely that information about individuals' tests can be readily inferred.  If a
laboratory provides monthly reports, there is no requirement to additionally provide a
quarterly aggregate report.  Likewise, the regulatory requirement to prevent individual
identifying information remains for both monthly and quarterly reports.  If a report is
withheld for this reason, the laboratory will notify the employer. 
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