
March 1, 1990

Mr. A. E. Gettler
The General Contractors Association

of New York, Inc.
60 East 42nd Street
New York, NY  10165

Dear Mr. Gettler:

Your recent letter asks three questions about supervisory training
under the employee assistance program requirements of 49 CFR Part
199.

Question 1.  Is there a set curriculum that this 60 minute training
session must follow?

Answer.  Any curriculum may be used as long as the training
objectives are met.

Question 2.  Does the person who is giving the course have to be
certified in any way?

Answer.  Part 199 does not require that trainers be certified.

Question 3.  What type of records need to be kept in order to
verify that a person has taken the course?

Answer.  Under ? 199.23 operators must keep for at least 3 years
records confirming that supervisors and employees have been trained
as required.  Part 199 does not prescribe the form or style of
records to be kept.

Sincerely

George W. Tenley, Jr.
Director
Office of Pipeline safety


