M. Hnes D Lively
Manager, Piping Design
Brown & Root, Inc.

P.O Box 3

Houston, TX 77001

Dear M. Lively:

This is in response to your letter of January 21, 1976, requesting
information concerning the jurisdiction of the Federal standards
for the Transportation of Liquids by Pipeline, Part 195 of Title 49
of the Code of Federal Regulations (Part 195), and the ANSI B3l. 4,
Code for Pressure Piping, Liquid Petroleum Transportation Piping
Syst ens.

Under the Transportation of Explosives Act, 18 U S C 831-835, the
Departnment of Transportation (DOT) has jurisdiction over comon,
contract, and private carriers engaged in interstate or foreign

commerce who transport |iquid hazardous materials by pipeline.
Safety regul ati ons issued under 18 U. S.C. 834 governing the design,
construction, operation, and nmaintenance of interstate liquid

pi pelines are published in Part 195.

The ANSI B31.4 code is an industry standard devel oped under the
direction of the American National Standards Conmttee B31
organi zed under the procedures of the Anerican National Standards
Institute, Inc., and is under the adm nistrative sponsorship of the
Anerican Society of Mechanical Engi neers. ANSI B31.4 is
enforceabl e as a Federal standard only for the specific paragraphs
referenced in Part 195.

The following is our response to your specific questions:

Question 1. Does a pipeline as shown in SK-1-20-76 fall under the
jurisdiction of DOT or only ANSI B31l.4? Please answer separately
for sections A, B, and C as shown sket ch.

Sections A, B, and C would be subject to the regulations in 49 CFR
Part 195 only if they are used in the transportation of liquid
hazardous materials by pipeline in interstate or foreign comrerce.

The electrical transmssion line indicated in the |ower part of
Sketch SK-1-20-76 is not a part of the pipeline and is not
considered when the question of pipeline jurisdiction s
det er m ned.

Question 2: Wen DOT does apply does section 421 apply (which is
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not even referred to by Title 49) or does section 195.208 apply?
Section 421, Design of Pipe Supporting El enents, in ANSI B31l.4 has
not been referenced in Part 195 and is not applicable; however
Section 195,208, Wlding of supports and braces, in Part 195 is
appl i cabl e.

Question 3: |If 195.208 applies, is nonintegral support preferred?

The regulations in Part 195 are for the nost part perfornmance

st andar ds. Were a specific nmethod is neither required not
excluded then the operator has the responsibility of selecting a
method of conpliance that wll conform with the appropriate
st andar ds.

Question 4 If not, can "excess thickness" be considered
sufficient reinforcenent in Jlieu of a "cylindrical menber

conti nuously wel ded around the pipe."

This question is noot as the answers to questions 2 and 3 indicate
that Section 195.208 is applicable.

ANSI B31.4 is not a Federal standard unless it is specifically
referenced in Part 195. The O fice of Pipeline Safety Qperations
considers it a wuseful guide, providing procedures that nmay be
hel pful in conmplying with the performance requirenents of the
Federal standards. Any questions you mght have relative to ANS
B31.4 should be directed to:

Secretary

American National Standards Conmttee B31
The American Soci ety of Mechani cal Engi neers
Uni t ed Engi neering Center

345 East 47th Street

New Yor k, New York 10017

W appreciate your interest in pipeline safety. If you have any
further questions, do not hesitate to call or wite.

Si ncerely,

/ si gned/

Cesar DelLeon

Acting D rector
Ofice of Pipeline
Safety Qperations
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M. Cesar DelLeon, D rector
Ofice of Pipeline Safety
2100 2nd St. Sout hwest
Washi ngton, D.C. 20590

Dear M. DelLeon:

The follow ng questions were posed in a telephone conversation
bet ween Messre. H nes Lively, Tom Cairns, and Frank Fulton of your
office on January 15, 1976. He requested we direct our questions
inwiting to your office.

Itens needing further clarification:
1. Scope of D.OT. Jurisdiction (See sketch SK-1-20-76)

Do facilities that are entirely owned by conpany "X
fall under DOT jurisdiction because other separate
facilities owned by sane conpany affect interstate
commerce? |If not would they fall under B31.4?

2. Regarding Title 49 Paragraphs 195.110 and 195. 208:

Paragraph 195.110 refers to Section 419 of USAS B3l.4
1966. W assune the 1974 version is valid at this tine.
The reference is for expansion and flexibility
provi sions, not design of pipe supporting elenments. Tho
latter is found in section 421 which states "(a)
Supports shall be designed to support the pip[e wthout
i nposi ng excessive local stresses in the pipe and
wi thout 1nposing excessive axial or lateral friction
forces that mght prevent the desired freedom of
novenent . "

The preceding does not elimnate directly welded shoes
(see types A B, & C Sketch SK-1-19-76) especially if
they are free to nove in both directions as shown in
type A and do not create excessive stresses. Therefore
is probably would be wise o=to differentiate between
sinple supports (downward restraint in mnus vy
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direction), guides (restrained in one horizontal
direction x or z), or anchors (restrained in al
directions x, vy, and z). One mght deduce that the
above requirenents are nmet in the case of sinple
supports that the later reference to "welding supports
to a separate cylindrical nenber, continuous welded to
pi pe" are ained at guides and anchors. Section 421.1
(c) also indicates a definite preference for nonintegral
supports such as Type D SK-1-19-76.

The only reference to the encircling cylinder proposed
in the case of the line operating near its stress limt.
This is not likely with nodern design nethods and
factors of safety.

Therefore we conclude that if Section 195.110 does
intend to include section 421 and b31.4 (which is the
only mention of the cylinder reinforcenent) it nust be
second choice to the nonintegral attachnent, and then
only necessary in the case of anchors and possibly
guides. "421.1 (c) Al attachnments to the pipe shall be
designed to mnimze the add stresses in the pipe wal
because of the attachnent."” 421.1(c) suggests that
| ocal stresses due to uneven application of weld heat
may be the source of some objection to direct wel ding of
the pipe to the shoe. Since this would depend sonewhat
upon the welding procedure and conditions and is
therefore quantitatively wunpredictable, it may be a
valid objection in the case of operating "near the
stress Iimt" but we fail to see how it applies to the
100 psi range.

W feel the 100 psi nust assune the pipe wall thickness
is not greater than that which would be required under
Section 402.3.2, .3, .4, and Section 404 B31.4 1974.
Since without reference to wall thickness the pressure
alone could not cause overstressing. In any case it
still would not elimnate the clanp type o=nonintegra
support as shown in SK-1-19-76 type D

B31.4 recognizes the existence of "excess wall
t hi ckness" (see 404.3.1.(i)) in the calculations for
branch conns. This consists of any netal in excess of
that required for internal pressure, corrosion, mll
tol erance, external |oads, etc. due to the application
of safety factors greater than required by the code
and/or by selecting the nearest higher comercially
avai |l abl e pi pe schedule. This would be equivalent to a
"cylindrical nmenber which conpletely encircles the pipe"
but would be nuch superior as reinforcenent since it is
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integral to the pipe rather than nerely continuously

wel ded at the ends.

Qur question is: Wul d the existence of such

t hi ckness" constitute conpliance with 421.1 if
the conditions of 421.1(a).

The followng is a summarizati on of the questions discussed in

t he precedi ng paragraphs.

1. Does a pipeline as shown in Sk-1-20-76 fal
the jurisdiction of DOT or only ANSI B31l.4?
answer separately for sections A, B, and C as shown

on sketch

2. Wien DOT does apply does section 421 apply (which

is not even referred to by Title 49)
section 195. 208 appl y?

3. | f 195.208 applies, IS noni nt egr al
preferred?

4. | f not , can "excess thickness" be

consi dered

sufficient reinforcenent in lieu of a :cylindrica

menber conti nuously wel ded around pi pe."

NOTE: I f answers are not true of anchors guides and sinple supports,

pl ease differentiate.
W woul d appreciate a reply at your earliest convenience.

Very truly yours,

H nes D. Lively
Manager, Piping Design

NOTE: TWD PAGES OF DI AGRAMS ATTACHED
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