December 2, 1970

Mr. W. P. Heneman

United Gas Pipe Line Company
P. O. Box 1407

Shreveport, Louigana 71102

Dear Mr. Haineman:

Thisisin reply to your three letters of October 12, 1970, requesting interpretations of various sections
of 49 CFR, Part 192.

In answer to your question concerning requirements for two-phase systems, the satement madein
Hougton that the most severe regulation (either gas or liquid) be complied within two-phase systemsis
ill correct.

Y ou gate that most two-phase sysems are designed to trangport primarily natural gas. An
examination of the "Gas Engineers Handbook," 1956 edition, page 8/11 on two-phase flow indicated
that such sysems range from gas bubbling in a solid sream of liquid to afog of liquid in a gas sream.
Therefore, to Sate that all two-phase sysemsfollow ether the gas or liquid regulation would not be
wise.

Y ou gate that the B31.8 should be followed in the future asit has been the Code used in the past for
two-phase flow. In the case of dresslevelsin other than Class 1 |ocations, the gas regul ations would
be more savere than the liquid, but in most ingtances the regulations would be smilar for transmisson
type or trunkline type pipdines. Therefore, you should have no problem in the following the most
severeregulation, at least at present, with the knowledge we have on two-phase pipelines.

In answer to your question regarding trangportation of pipe a change in the language of Section 192.65
isunder congderation to apply only to pipe trangported after the effective date of the regulations. We
recognize that there is a problem with respect to application of our regulation to the original
transgportation of existing stocks of pipe.

Therefore, we suggest that you furnish all available information asto the trangportation procedures
used before RP5L 1 was issued and the precise nature and magnitude of the problem.

With regard to your letter on the qualification of sted pipe presently in inventory, our recent
amendment to Section 192.55 and Appendix B should have alleviated much, if not all of the problem.
If you il find that you have a large inventory that does not qualify under a listed specification or
Section 192.55(d), you may wish to petition for awaiver. Should you eect to follow this course of
action, | suggest that your petition contain the following information:
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The magnitude of the problem in terms of quantity of pipe and itsvalve.

The reasons why qualification of the pipe under Section 192.55(a)(2) is not
appropriate.

The basis upon which the waiver could be found not incons stent with pipeline safety.

A indication asto whether other companies might also be adversdly affected (if the
problem iswidespread, an amendment might be more appropriate).

Suggested language for an amendment that would alleviate the problem while assuring
an equivalent level of safety.

If we can be of further assstance, please do not hestate to ask.
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Sincerdy,
/9gned/
Joseph C. Caldwell

Director, Acting
Office of Pipdine Safety



