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  January 24, 1972

Mr. Edward B. Smith
President
The Pipe Line Development Co.
1831 Columbus Road
Cleveland, Ohio  44113

Dear Mr. Smith:

This is a further acknowledgment of your letter of November 3,
1971, regarding non-destructive welding standards in the natural
gas pipeline safety regulations.  Our response to your specific
questions is as follows:

1.  Do the new standards actually say that fillet welds on
tie-ins must be 100% non-destructively tested?

The intent of our regulation, Paragraph 195.234(e)(4), was
to require 100% non-destructive testing of girth butt welds
that were tie-in welds.  The principal reason for requiring
100% non-destructive testing of these welds was the fact
that such tie-in welds are comparatively more difficult to
make and require special consideration in attaining proper
alignment and performing a quality weld.  Security fillet
weld similar to those used on your weld + ends coupling are
not considered as tie-in welds subject to the requirements
of Paragraph 195.234(e)(4).

2.  Is Plidcotesting a satisfactory non-destructive test?

The regulations do not forbid a test such as Plidcotesting.
 However, Plidcotesting is not a non-destructive test as the
term is used in Part 195.  Non-destructive test, as required
in 195.234, is one which evaluates the weld without
impairing the weld's usefulness.

Thank you for your interest in the pipeline safety program.  If
you have any additional questions, please advise.

  Sincerely,

  Joseph C. Caldwell
  Acting Director
  Office of Pipeline Safety


