Dear M. Cervino, Esq.
CGetty Gl Conpany

660 Madi son Avenue
New York, Ny 10021

Dear M. Gervi no:

This responds to your letter of Septenber 13, 1974, aski ng whet her
the additional cover for a pipeline required by 49 CFR 195.210(b)
must be provided when a private dwelling is constructed within 50
feet of an existing pipeline, but not on the pipeline' s right-of-
way. You al so question the need for a carrier's "approval " of such
constructi on.

In accordance with section 195.200, the additional cover required
by section 195.210(b) nust be provided for an existing pipeline
whenever it is relocated, replaced, or otherwi se changed. The
construction of a private dwelling within 50 feet of an existing
pi peline without action by the carrier concerned (e.g., sale of its
right-of-way) to permt the construction would not result in
rel ocating, replacing, or changing the pipeline and thus not bring
the pipeline within the purview of section 195.210(b).

The statutes and regulations admnistered by this office do not
require developers to obtain approval from a pipeline carrier
before constructing a private dwelling wthin 50 feet of the
carrier's pipeline. A carrier's right to authorize or restrict
this construction is a matter of local |aw or for agreenent between
the parties concerned.

Thank you for your interest in pipeline safety.

Si ncerely,

Joseph C. Cal dwel |
D rector
Ofice of Pipeline Safety
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M. Joseph C. Caldwell, Director
Ofice of Pipeline Safety

400 Seventh Street S.W

Washi ngton, D. C. 20590

Re: Interpretation of 49 CFR 195. 210

Dear M. Cal dwel | :

By letter dated May 14, 1974, M. A G Meck, President of
Cetty Pipe Conpany, wote to you requesting an interpretation of 49
CFR 195.210 to determne if "an affirmative action of allow ng
construction” within 50 feet of a pipeline wuld obligate the
Pi peline Conpany to provide additional pipeline cover as provided
under 210(b).

You answered M. Meck by letter dated June 20, 1974. The
third paragraph of said letter reads as foll ows:

"A pipeline carrier's action allowng a change in either a
right-of-way or in the distance between its pipeline and
adj acent structure is an action changing an existing pipeline
system within the neaning of Sec. 195.200. Therefore, an
action by the pipeline operator that would permt the
construction within 50 feet of an existing pipeline serves to
effectively change the location of that pipeline relative to
adj acent structures. The pipeline operator would, then,
pursuant to Sec. 195.210(b), have to provide 12 inches of
pi peline cover in addition to that required by Sec. 195.248(a)
unless the exception provided 1in Sec. 195.248(b) is
appl i cable.”

It is clear from your response that if a pipeline conpany
allows the construction of a private dwelling on its right-of-way
within 50 feet of its pipeline, it nust see to it that the
addi tional cover is provided.

However, | would like an interpretation of 195.210 as it
applies to those situations where a private dwelling is to be
constructed within fifty feet of the pipeline, but not on the
pi pel i ne conpany's right-of -way.

W are presently confronted with a nunber of situations
wherein a township has requested a prospective builder of private
dwellings to obtain our approval for the construction of any
dwelling within fifty feet of our pipeline, but not on our right-
of - way. | am confused as to why this "approval" is sought, since
it is ny opinion that if we do not have any interest in the |land on
which the dwelling is to be built (such as an easenent or right-of
way) our approval would not be required and if given would be
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meani ngl ess. The townshi ps i nvol ved apparently are generally aware
of the provisions of 195.210 and feel that the safest thing for
themto do is to have the builder obtain our approval whether or
not it is required.

It is therefore ny position that if a private dwelling is to
be constructed within fifty feet of our pipeline, but not on our
ri ght-of-way, we have no |legal basis for taking affirmative action
and/ or approving or di sapproving of said construction.
Consequently, if in fact, said dwelling is constructed, we need not
provide the additional coverage unless and wuntil the pipeline
itself is replaced or re-I|ocated. | believe the paragraph from
your letter, which |I have quoted above, inplicitly supports this
concl usi on.

Very truly yours,

EUGENE F. GERVI NO
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