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  September 19, 1974

Eugene F. Gervino, Esq.
Getty Oil Company
668 Madison Avenue
New York, NY  10021

Dear Mr. Gervino:

This responds to your letter of September 13, 1974, asking
whether the additional cover for a pipeline required by 49 CFR
195.210(b) must be provided when a private dwelling is
constructed within 50 feet of an existing pipeline, but not on
the pipeline's right-of-way.  You also question the need for a
carrier's "approval" of such construction.

In accordance with section 195.200, the additional cover required
by section 195.210(b) must be provided for an existing pipeline
whenever it is relocated, replaced, or otherwise changed.  The
construction of a private dwelling within 50 feet of an existing
pipeline without action by the carrier concerned (e.g., sale of
its right-of-way) to permit the construction would not result in
relocating, replacing, or changing the pipeline and thus not
bring the pipeline within the purview of section 195.210(b).

The statutes and regulations administered by this office do not
require developers to obtain approval from a pipeline carrier
before constructing a private dwelling within 50 feet of the
carrier's pipeline.  A carrier's right to authorize or restrict
this construction is a matter of local law or for agreement
between the parties concerned.

Thank you for your interest in pipeline safety.

  Sincerely,

  Joseph C. Caldwell
  Director
  Office of Pipeline Safety


