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Mr. George A. Rood, Director
Engineering Code Department
Northern Natural Gas Company
2223 Dodge Street
Omaha, NB  68102

Dear Mr. Rood:

This is in reply to you letter of December 2, 1974, requesting an interpretation to 49 CFR
192.165.  You asked, "Do vessels previously qualified under the requirements of the API-ASME
Code meet the requirements of Section 192.165(b)(3)?"  Your particular interest was with liquid
separators.

Your letter indicated that the API-ASME Code was developed years ago and when Section VIII
of the ASMS Boiler and Pressure Vessel Code was revised from a 5:1 to a 4:1 safety factor, it
became essentially consistent with the API-ASME Code.  The API-ASME Code was then
discontinued.

In general, the regulations in 49 CFR Part 192 allow the continued use of liquid separators
installed prior to the effective date of the regulations even if they were not manufactured
according to specifications incorporated by reference in the regulations.  If the liquid separators
are removed and reinstalled, they may be reused only if they can be verified to meet the
requirements in the regulations for new liquid separators.

In particular, Section 192.165(b)(3) requires liquid separators to be manufactured in accordance
with Section VIII of the ASME Boiler and Pressure Vessel Code (except for separators
constructed of pipe and fittings without internal welding).  The 1968 edition of the ASME Code is
presently referenced in the regulations.  The reuse of the liquid separators to which you refer is
allowed it can be verified that at least the requirements of the 1968 edition of the ASME Code
were met in their manufacture.

IF this cannot be verified, you may want to consider requesting a waiver from compliance with
Section 192.165(b)(3).  A waiver request must be fully justified, including showing why the
section of the regulations is not appropriate, why the public interest would be served by the
proposal, and the basis upon which the proposal would not be inconsistent with gas pipeline
safety.
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We trust that this has answered your particular question.

Sincerely,

Joseph C. Caldwell, Director
Director
Office of Pipeline Safety
Department of Transportation
Washington, D. C.  20590

Re: Interpretation of Section 192.165, Part 192 Title 49 of the Code of Federal Regulations

Dear Sir:

The requirements of Section 192.165(b)(3) are that compressor station liquid separators must be
manufactured in accordance with Section VIII of the ASME Boiler and Pressure Vessel Code
except for separators constructed of pipe and fittings.

Our question is:  Do vessels previously qualified under the requirements of the API-ASME Code
meet the requirements of Section 192.165(b)(3)?

It is our understanding that the API-ASME was developed years ago when the ASME Code
utilized a 5:1 safety factor.  Later, when Section VIII of the ASME Code was changed to require
a 4"1 safety factor, it became essentially consistent with the API-ASME Code.  The API-ASME
was then deactivated as it no longer served any purpose.

We have numerous vessels qualified and stamped under the old API-ASME Code that have been
operating satisfactorily for years in compressor stations and treating plants.  As our facility
requirements and needs change, we see an economic benefit in the reuse of these vessels as
compressor station liquid separators without compromising safety.

Provided the reuse of these vessels is permissible under Section 192.165, we would propose a
complete inspection by a qualified National Board inspector and a hydrotest to 1.5 times its
maximum allowable working pressure to insure the original qualification and the existing safe
condition.

In summary, we ask for your interpretation of Section 192.165 and the words "manufactured in
accordance with ..." with respect to the application of API-ASME vessels.  We suggest that the
similarity of the now discontinued API-ASME Code with the requirements of the ASME Boiler
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and Pressure Vessel Code, Section VIII, Division 1 (1968 edition) is sufficient to merit
acceptability with equal safety.

We appreciate your consideration of this matter and stand ready to answer any questions you may
have.

Sincerely,

George A. Rood, Director
Engineering Code Department


