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Mr. D. J. Hendrickson
Director, Pipeline Safety Division
Indiana Public Service Commission
901 State Office Building
Indianapolis, Indiana  46204

Dear Mr. Hendrickson:

This is in reply to your letter of December 17, 1971, in which you raised a question about the
interpretation of Section 192.483 relative to cast iron replacements for reasons other than
corrosion.  The example you presented and questions relative to it are as follows:

An operator has a break in a mechanical joint cast iron main due to outside forces.  There
is no evidence of corrosion or graphitization on the base cast iron.  The operator wishes to
repair the break by cutting out a segment and replacing it with a like segment of new cast
iron.

Does Section 192.483 imply that only segments replacing corroded pipe need be
cathodically protected and therefore the new segment does not have to comply with
192.455 since it was not corroded?  Or, does every portion of 192.455(b) have to be
complied with (including the test for corrosion accelerating bacteria) before the bare cast
iron can be used?

In such cases, neither coating nor cathodic protection is required on the replacement pipe and no
soil tests are required.  If there has been no corrosion on the pipe being replaced, it would not be
expected that the same environment would cause corrosion on the new length of cast iron pipe.  If
for any reason, a dissimilar metal was used for replacement, it would have to be electrically
isolated in accordance with Section 192.467.  If a new length of cast iron pipe is used, this
electrical isolation may be accomplished with the rubber gasketed bell and spigot joints.

I trust this clarifies this section.

Sincerely,

/signed/

Joseph C. Caldwell
Acting Director



DB
C:\WP51\INTERPRT\192\467\72-02-08

2

Office of Pipeline Safety


