Memorandum

Date: Jan 13, 1995

Subject: INFORMATION: Plagtic pipejoints

From: Cesar De Leon, DPS-2
To: Richard Sanders, DT1-60

This responds to your memo of December 12, 1994, concerning the plastic pipe joint
regulationsin 49 CFR 192.283 (b)(4). Thisregulation, which governsthe use of tensle
testing to qualify joining procedures, provides that “pipe specimens less than 102 mm
(4in.) in diameter are qualified if the pipe yields to an eongation of no lessthan 25
percent or failureinitiates outsde the joint area.” Y ou asked if the regulation appliesto
pipe less than 4 inchesin nominal Sze or to pipe whose diameter islessthan 102 mm.

A review of the history of 8 192.283 (b)(4) shows that the regulation was intended to
apply to pipethat islessthan 4 inchesin nominal sze. The 102 mm dimensonisa
rounded metric conversion of 4 inches.
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