January 3, 1973

M. D. J. Hendrickson

Director

Pi peline Safety Division

| ndi ana Public Service Comm ssion
901 State Office Building

| ndi anapol i s, Indiana 46204

Dear M. Hendri ckson:

This is inreply to your letter of Novenber 28, 1972, concerning
the costs to be included as "property damage"” in connection with

the tel ephonic notice of |eaks required by?191.5. You ask

whet her, in addition to the cost of replacing or repairing the
physi cal danage to the pipeline facility, you should consider
such ot her out-of-pocket expenses as gas |lost, neter turn-off,
turn-on, and |ight-up, radio and TV announcenents regardi ng gas
out age, and other costs related to the incidents.

Section 191.5(a)(4) requires a tel ephonic report of any |eak that
caused estimated damage to the property of the operator, of
others, or both, of a total of $5,000 or nore. Under the

provi sions of that section, the report is to be nmade at the
earliest practicable nmonent follow ng discovery of the |eak.

In general, the direct costs attributable to the |leak, to the
extent they can be tinely estimted w thout jeopardizing
subm ssion of the report at the earliest practicable nonent, are

i ncludable in the estinmated damage under 7191. 5(a) (4).

The term "damage to the property of the operator, or others, or
bot h" includes, as you suggest, the cost of replacing or
repairing the physical danmage to the pipeline facility. It also
covers |ike costs applicable to the danage caused by the leak to
the property of persons other than the operator.

In addition to the foregoing, the OPS considers that property
damage includes the cost of material, |abor, and equipnent to
repair the |leaks and the estimted cost of gas lost. To the
extent that such direct costs may be estimated in a tinely manner
so that the report is submtted at the earliest practicable
monent, they should be included. The tineliness of the report,
however, nust not be jeopardized nerely to increase the accuracy
of the estimate of the cost of damage. Thus where it is known
that neter turn-off, turn-on, and light up will be required in
connection with a repair, then the | abor cost is properly

i ncludable. Likewise, if an operator considers it necessary to
purchase radio or TV tine, on the theory that public announcenent
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Wi ll mnimze damage or injury, then the cost is includable if it
can be estimated. On the other hand, if public service
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announcenents are donated, it would be unrealistic to attenpt to
ascertain their cost, and as indirect costs would not be
i ncl udabl e.

| hope these guidelines will assist you in conpl
requirenent. |If you have further questions int
pl ease do not hesitate to contact us.

ying with the
his regard,

Si ncerely,

Joseph C. Cal dwel |
Director,
O fice of Pipeline Safety
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